Väderbildstävling
Vinnande väderbilder blir kalender
I Uppsala har vi en av världens äldsta vädermätningar och under 2022 firade mätserien 300 år. Uppsala universitet har uppmärksammat detta genom ett Celsiusjubileum och vid institutionen för geovetenskaper har vi haft en väderbildstävling.
Här nedan kan du se bilderna som vunnit och även de bilder som har fått hedersomnämnande.
De vinnande bilderna har vi samlat i en kalender som går att köpa i universitetets webbbutik eller på plats i Ekonomikum, BMC, Universitetsbiblioteket och Ångström. Skanna in qr-koden så hamnar du i webbshoppen.
Väderbildstävling, regler
Mellan november 2021-oktober 2022 anordnade institutionen för geovetenskaper en väderbildstävling där alla intresserade kunde skicka in upp till tio bilder, antingen genom att skicka bilden till kommunikator@geo.uu.se eller genom att lägga bilden på Instagram och tagga bilden #Celsius300. Vi utsåg en vinnare varje månad och juryn består av meteorologer vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.
De bästa väderbilderna publiceras här på institutionen för geovetenskapers webbplats med information om vem som har tagit bilden och en beskrivning av de väderfenomen som syns i bilden, författad av institutionens meteorologer. De vinnande bilderna publiceras i en kalender från Uppsala universitet. Vinnarna fick också en huvtröja från Uppsala universitet, värde 450 kronor.
Regler
- Tävlingen är öppen för alla och pågår 1 november 2021 – 31 oktober 2022.
- Bilden ska vara fotograferad av dig.
- Du kan skicka in upp till 10 bilder.
- Skriv var bilden är tagen och ungefärligt datum och tid.
- Kom ihåg att lämna namn och kontaktuppgifter.
- Om du lägger ut bilden och taggar på Instagram måste du ha ett öppet Instagramkonto, inte ett privat.
Genom att skicka in bilder eller tagga dina bilder med #Celsius300 så godkänner du att din bild publiceras i våra interna och externa kanaler. Vi utgår ifrån att du har eventuella avbildade personers samtycke.
Vinnare, november 2021: Felicia Eriksson

Vinnare, december 2021: Magdalena Kuchler

Har du någon gång funderat på varför himlen är blå på dagen men ser röd ut på morgonen och kvällen? Som du kanske vet innehåller ljuset från solen alla färger, men gaserna i atmosfären (främst kväve och syre) sprider blått ljus bättre än rött ljus. När solen står högt på himlen är det en relativt liten mängd luft som solljuset ska passera innan det når ditt öga, och himlen ser blå ut. När solen står lågt måste däremot solens strålar färdas en betydligt längre sträcka genom luften innan de når fram till dig. Eftersom de blå våglängderna sprids bort mer effektivt än de röda är det det rödare ljuset som består och färgar gryning och skymning i gult, orange, rosa eller rött. För att få se en riktigt maffig himmel som i den här bilden ska det dessutom vara mycket vattenånga eller partiklar i luften eftersom de också hjälper till att sprida solljuset.
Vinnare, januari 2022: Fredrik Gustafsson

Vinnare, februari 2022: Catherine Ripley

Vinnare, mars 2022: Marcus Letalick

Vinnare, april 2022: Sandro Lohajner

Vinnare, maj 2022: Axel Englund

Vinnare, juni 2022: Birgitta Tomkinson

Vinnare juli 2022: Jan Henriksson

Vinnare augusti 2022: Artjom Jefimov

Vinnare, september 2022: Natalie Baker

Vinnare, oktober 2022: Fabien Burki

Vinnare, november 2022: Erik Koffmar

HEDERSOMNÄMNANDEN









