Abigail deltar på vetenskapsfestivalen SciFest

2017-03-06

Här står Abigail Barker vid en av de vulkaner hon forskar om - Masaya i Nicaragua.

Abigail Barker är geolog och forskar om vulkaner. På SciFest kan du besöka hennes monter och lära dig med om magmans väg genom jorden!

Hur ser din vardag ut som forskare?

- Jag undersöker vulkaner för att jag vill veta djupet på magmakammaren och hur snabbt magma kommer fram till utbrottet. Det betyder att jag besöker vulkaner för att samla prover. Dessa prover tar jag med hit till labbet och tittar på dem i mikroskop. Där analyserar jag kemiska sammansättningar för att kunna modellera och tolka magmatiska processer. Jag har fått åka till ställen som Kap Verde-öarna och Nya Zeeland och Centralamerika för att samla prover.

Vad ska din monter på SciFest handla om?

- Min monter handlar om magmautveckling, både kemiska och fysikaliska utvecklingar. Det kommer att vara experiment som visar hur mineraler och magmadensitet påverkar magmans resa när den åker genom vulkanerna. Vi kommer att experimentera med godis som har olika färger, och med det visa hur olika mineraler skapas i magman och att kemin är olika. Magma utvecklas genom kristallisering av mineraler. Ett annat experiment jämför magma med vatten och mineraler med olika föremål, för att se hur olika densitet för att saker flyter i magmakammaren. Vi kommer också göra experminet som visar att magma med olika temperaturer har olika densitet, och det visar hur magma flyter i jordskorpan.

Varför tycker du att det är viktigt att vara med på SciFest, och vad hoppas du få ut av det?

- Geovetenskaper som ämne är inte väl känt, men det är ett viktigt ämne. Naturressurser, energiresurser, vatten, miljö och naturkatastrofer påverkar oss som samhälle och allt det där tillhör geovetenskaper. Det är viktigt att visa att geovetenskaper finns och det är roligt och relevant för samhället.

Vad tycker du om att göra när du inte forskar?

- Jag tycker om att laga mat och såklart att äta maten jag lagar!

Läs mer om Abis forskning här.

Intresserad av SciFest? Läs mer här

/Sigridur Johannsdotter

News archive 2017

Last modified: 2023-04-24