Jordskalv i Norduppland: ”Med svenska mått stort”

2022-12-06

Uppdaterat 221206 12:50

Ett flertal personer i Skutskär har larmat om att de vaknat av ett jordskalv på tisdagsmorgonen och ytterligare två skalv registrerades vid niotiden.

Det första skalvet registrerades ute till havs. För de två kommande skalven registerades magnituden på 2,6 och därefter 2,1.

- Nu kan vi konstatera att det har varit sju skalv under förmiddagen, fyra av dem med magnitud större än 2 och det största hade magnitud 2,7. Alla skalv skedde inom några kilometer av varandra i havet öster om Skutskär. En svärm som den här är jätteovanligt, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi och föreståndare vid  Svenska nationella seismiska nätet (SNSN).

Vad beror skalven på?

- Det är den storskaliga plattektoniken som ger spänningar i den svenska jordskorpan, trots att vi befinner oss långt från plattgränserna. Spänningarna kan växa till och om de i något område blir större än hållfastheten på en spricka/förkastning i området kan vi få en rörlse på sprickan. Rör den sig hastigt känner vi av det som ett skalv. Rör den sig långsamt märks det inte, inte ens på våra känsliga instrument.

Påverkar detta det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle? 

- Nej, det här betyder inte att det är större fara för slutförvaret idag än det var igår. Däremot ger det ytterligare några datapunkter för att beräkna hur stor eller liten fara det är, på lång sikt.

Se inslaget med Björn Lund på SVT: "Jordskalv i Norduppland: Med svenska mått stort”.

Lyssna på Björn Lund i Sveriges Radio: "Jordskalv i Älvkarleby: Hela huset ruskade". 

Läs uppdateringar om skalven under nyheterna på Svenska nationella seismiska nätet (SNSN). 

News from the Department of Earth Sciences

Last modified: 2022-09-30