Bläckfiskar upptäckta på Segerstedthusets fasad

2021-04-01

Geopromenader runt Uppsala avslöjar geologiska fynd. 

Belemnit, en bläckfisk från Jura
Belemniter, en slags bläckfisk 
Bild av Av Dmitry Bogdanov - dmitrchel@mail.ru, CC BY-SA 3.0, 

Vad är det egentligen för material på fasaden på Segerstedthuset?

Lars Holmer, professor i historisk geologi och paleontologi vid Institutionen för geovetenskaper har hittat ett kreativt sätt att undervisa sina studenter på kursen Planeten jorden. Lars arrangerar "Geopromenader" runt Uppsala.
 

Lars Holmer, hur kom du på idén med en geopromenader för studenter?

I dessa Corona-tider kan vi tyvärr inte åka ut i Sverige med våra studenter och titta på geologin, så jag försökte hitta ersättning för dessa viktiga övningar i Uppsala.

Berätta vad studenterna ska leta efter på sin geovandring?

- De ska titta på olika sedimentära bergarter och undersöka (försiktigt!) efter spår som visar hur de bildades – tex böljeslagsmärken, laminerade ”alg-mattor” och tecken på långa perioder av avbrott m.fl.

Segerstedthusets fasad består av kalksten med fossil och sedimentära strukturer, vad betyder det? Hur gammal fossil talar vi om?

- Fasaden på Segerstedthuset är gjord av en gulaktig kalksten från Tyskland som bildades för 199–146 miljoner år sedan i ett varmt hav med massor av liv. I havet fanns bland annat bläckfiskar som på bilden nedan (så kallad belemniter), och dessa är det vanligaste fossilet i fasaden. På andra ställen, till exempel i Tyskland är jura berömd för sina unikt välbevarade fossil – mest känd är den s.k. urfågeln Archaeopteryx, en av världens äldsta fåglar, där även fjädrar och annat varit bevarade.

Fossil som har hittats på Segerstedtshuset
Bläckfisk som fossil på Segerstedthuset.

Geovetare rör sig genom långa tidsaxlar. Hur såg Uppsala ut för 1000 år sedan? Skulle vi känna igenom oss?

- Nej, vi skulle nog ha svårt att orientera oss i ett Uppsala där havet täcker hela centrum, utom de högre delarna av åsen – där slottet nu ligger. Uppsala höjer sig fortfarande ca 5 mm per år.

Bild av Uppsala för 1000 år sedan
Bild av Uppsala som visar hur Uppsala kan ha sett ut för cirka 1000 år sedan, men givetvis fanns inte byggnaderna då utan är ditritade för att ge prespektiv på var vi befinner oss. 
(Illustration: Anna Åberg). 

Har du något tips för påsk? Finns det något spännande att upptäcka i Uppsalatrakten?

- Titta gärna på den intressanta skylten vid Svandammen som visar ett geologiskt snitt genom staden. En bit utanför staden hittar man även många intressanta geologiska naturreservat (titta på: https://www.lansstyrelsen.se/uppsala/besoksmal/naturreservat.html

Ett förslag är att besöka Viksta stentorg (30 km norr om Uppsala) där man kan besöka en 7.000 år gammal havsstrand.

Skylt som visar olika jordlager under Uppsala
Skylt vid Svandammen, Uppsala, som visar de olika jordlagren. 

News from the Department of Earth Sciences

Last modified: 2022-09-30