Nya fossilfynd nära Burgess Shale

2014-02-11

Kanadensiska och svenska forskare har hittat stora mängder välbevarade och unika fossil på en ny fyndplats i de kanadensiska Klippiga Bergen. Forskarna tror att den nya platsen, Marble Canyon, kan bli mycket viktig för framtida forskning. Platsen beskrivs i en artikel publicerad i vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

I den 505 miljoner år gamla skiffern i Yoho National Park i Kanada har man tidigare hittat exemplar av jordens tidigaste djur, inklusive en mycket primitiv släkting till ryggradsdjuren. Platsen, ”the Burgess Shale” har varit känd i över hundra år och betraktas som en av de allra viktigaste för forskare som jobbar med fossil.

Den nya fyndplatsen ligger i Kootenay National Park, fyra mil från den ursprungliga Burgesskiffern och verkar minst lika lovande som denna. Forskarna samlade under en tvåveckorsperiod in tusentals fossil som representerar mer än 50 olika djurarter. Flera av arterna är inte kända sedan tidigare.

En sådan här plats hittar man bara en gång i livet. Det fascinerande med upptäckten är att den har så många paralleller till de anekdoter som berättas om Charles D. Walcott ursprungliga upptäckt av Burgesskiffern 1909. Även om det inte finns någon snubblande häst med i vår berättelse så var det en av dessa otroliga och tursamma sista minuten-upptäckter. Terrängen var oländig och det vi hade sett tidigare under dagen verkade inte alls lovande, berättar Michael Streng, forskare vid paleobiologiprogrammet.

Läs mer här och här.

 

Nyhetsarkiv 2014

Senast uppdaterad: 2023-04-24