Snart dags att börja utse nästa Zennströmprofessor
2015-09-03
Nu är snart processen igång att utse Uppsala universitets nästa gästprofessor på Zennströms klimatprofessur som finansieras av en donation från entreprenören Niklas Zennström. Professuren är knuten till Uppsala Centrum för hållbar utveckling (CSD) och nu går de ut med en bred internationell inbjudan att nominera eller lämna in intresseanmälan till gästprofessuren.
Zennströms klimatprofessur är en tioårig gästprofessur. Professuren finansieras genom en tidigare donation till Uppsala universitet av entreprenören och uppsalaalumnen Niklas Zennström. Zennström, som grundade Skype, Kazaa och Joos m.fl. bolag, driver idag investmentbolaget Atomico som investerar i innovativa teknologiföretag. Han har också ett stort samhällsengagemang och bidrar bland annat till klimatforskning och annan utveckling inom klimatområdet genom organisationen Zennström Philanthropies.
Varje eller vartannat år bjuds en ny professor in till gästprofessuren som är knuten till Uppsala Centrum för hållbar utveckling (CSD), en del av institutionen för geovetenskaper. CSD är ett tvärvetenskapligt centrum vid Uppsala universitet och SLU med uppdraget att vara katalysator för forskning, utbildning och samverkan inom hållbarhetsområdet.
2015 utsågs klimatforskaren Doreen Stabinsky till Uppsala universitets första gästprofessor på Zennströms klimatprofessur, som är inriktad på området klimatledarskap. Läs mer om Doreen Stabinsky.
Det är nu dags att påbörja processen för att utse nästa Zennströmprofessor. Uppsala Centrum för hållbar utveckling önskar få in nomineringar eller intresseanmälan senast 20 september 2015.
Mer information: Professor Marika Edoff, Institutionen för teknikvetenskaper
Läs mer om inbjudan till nomineringar eller intresseanmälan till Zennströmprofessuren.
Läs mer om Uppsala Centrum för hållbar utveckling vid Uppsala universitet och SLU.
Anna Malmberg
Nyhetsarkiv 2015
-
Helt nytt mineral upptäckt i Afrikansk gruva
2015-12-21
Ett tidigare okänt mineral, som ursprungligen kommer från Kombatgruvan i Nambia har undersökts, karakteriserats och fått namnet grootfonteinit av Uppsalageologen Erik Jonsson i samarbete med ryska kollegor.
-
Ian Snowball går till botten med gamla synder
2015-12-18
Återigen ökar miljögifterna i havsörnens ägg. Men var kommer de ifrån? Forskarna tror att svaret kan ligga begravt i de gamla fiberbankarna utmed Östersjökusten. Foto: Bohuš Číčel CC-SA 3.0 TREASURE-projektet uppmärksammas i tidskriften Havsutsikikt nr 2, 2015. Projektet handlar om kartläggning och sanering av starkt förorenade sediment längs norra Östersjökusten, ett arv efter äldre dagars pappers- och massaindustri. Ian Snowball från Institutionen för geovetenskaper, samt Anna Apler från SGU medverkar i artikeln.
-
Katrin Lindbäck utforskar morän på Antarktis
2015-12-18
Katrin Lindbäck, forskare i glaciologi och föredetta doktorand vid Institutionen för geovetenskaper undersöker morän i Antarktis. Katrin Lindbäck, doktor i glaciologi och tidigare doktorand vid institutionen för geovetenskaper befinner sig just nu på Antarktis. Från mitten av november och tre månader framåt ska hon i Mount Achernar-moränområdet på östra Antarktis kartlägga tjockleken på moränryggarna och den underliggande isen, för att bättre förstå hur känsligt Antarktis kan vara för en framtida klimatuppvärmning.
-
Disputation: Heda Agic hittar likheter mellan urgamla mikrofossil och moderna alger
2015-12-17
Foto: Malgorzata Moczydlowska-Vidal Heda Agić har studerat den allra tidigaste evolutionen av komplext liv, genom att rena fram små, eukaryota mikrofossil ur sten. Med hjälp av avancerade mikroskopi- och spektroskopitekniker har hon sedan in i minsta detalj kunnat studera jordens tidiga ekosystem, biologiska mångfald och ursprung, men också tidpunkter för när olika arter av fotosyntetiserande mikroorganismer gick skilda vägar. Hon försvarade sin avhandling och fick sin doktorstitel den 11 december i år.
-
Byggde djurens tidiga evolution på samverkan, snarare än konkurrens?
2015-12-08
En tidig ediacarafossil, Bradgatia. Strukturen på dess yta antyder att den kunde ta upp näring direkt från havsvattnet. Foto: Alex Liu. Forskare har haft svårt att få någon ordning på fossilgruppen ediacarafaunan. Deras egendomliga struktur gör dem svåra att inordna bland nutida livsformer. I en ny studie som publicerats i Biological Reviews argumenterar forskare från Uppsala universitet och Spanien för att ediacarafaunan avslöjar hittills okända steg i djurens evolution - och presenterar också ett nytt sätt att se på arters samverkan för framgång i den tidiga evolutionen.
-
Steffi har besökt vulkanerna som gjorde olja ur dinosaurieben
2015-12-07
Steffi Buchardt är strukturgeolog och van att studera vulkaner. På sina exkursioner, som gått till många av världens spännande platser har hon sett det mesta. Men det var först när hon reste till Neuquénbasängen, en plats som kryllar av vulkaner, men som också är ett av Argentinas allra viktigaste oljefält och en av världens bästa platser för dinosauriefynd, som hon fick lära sig hur man bäst dödar en puma. Och hur vulkanerna gjorde för att skapa olja ur dinosaurieben.
-
Europa tar samlat grepp om växthusgaserna
2015-12-02
Nu tar de europeiska länderna ett samlat grepp om växthusgaserna. Den 25 november invigdes ett stort samarbetsprojekt mellan nio europeiska länder, där Uppsala universitet är ett av fem svenska universitet som ingår.
-
Två geobibliotek blir ett
2015-11-30
Vid årsskiftet överförs biblioteket vid SGU till Geobiblioteket vid Geocentrum. Samarbetet innebär förstås en kostnadseffektivisering, då man tillsammans kan utnyttja både lokaler och resurser, men kommer också att utgöra ytterligare en kontaktyta mellan de två organisationerna.
-
Disputation: Peter hittar nya sätt att mäta övergödning
2015-11-27
Från rymden är jorden blå. Mer än 70 procent av planetens yta täcks av hav. Utöver det finns här dessutom mer än 300 miljoner sjöar och dammar, och tillsammans bidrar jordens vatten till en mycket stor del av planetens ekosystem. Men många sjöar har problem. Peter Dimberg har tagit fram metoder för att enklare och på ett bättre sätt undersöka och förutsäga sjöarnas ekologiska status.
-
Giuliano Di Baldassarre blir UNESCO-professor
2015-11-26
-
Gula flodens sediment berättar om klimatets historia
2015-10-13
Nya forskningsresultat tyder på att det skedde en genomgripande förändring av monsunvindarna för 3.6 miljoner år sedan, som orsakade dränering av Gula floden och erosion av den tibetanska högplatån. Foto/bild: Thomas Stevens Genom att noggrant undersöka sediment i Gula Floden, Kina, visar en svensk-kinesisk forskargrupp att historien om den geologiska utvecklingen och klimatet på jorden kan behöva skrivas om. Fynden publiceras i den ansedda tidskriften Nature Communications.
-
Nya undersökningar av värdefull järnmalm
2015-10-08
-
Klimatforskning underlättas av ny grönlandskarta
2015-09-14
Marken under Grönlands inlandsis är kartlagd för första gången. Foto/bild: Katrin Lindbäck För första gången finns nu en högupplöst karta över marken under Grönlands inlandsis. Det är forskare vid Uppsala universitet som har tagit fram kartan, som kommer att få stor betydelse för framtida möjligheter att förutspå hur Grönlands inlandsis smälter och rör sig och som i sin tur har en påverkan på den stigande havsnivån som en följd av klimatförändringarna.
-
Vindkraft för framtiden
2015-09-14
Stefan Ivanell leder vindkraftsforskningen på Campus Gotland och är föreståndare för forskningscentrat Stand up for wind. Foto/bild: Mikael Wallerstedt Intresset för vindkraft ökar. I Sverige är det den tredje största elproduktionsformen. Men det finns några utmaningar för forskningen: Hur interagerar turbiner med varandra och hur undviker man att näraliggande vindkraftparker ”stjäl” energi från varandra?
-
Snart dags att börja utse nästa Zennströmprofessor
2015-09-03
Nu är snart processen igång att utse Uppsala universitets nästa gästprofessor på Zennströms klimatprofessur som finansieras av en donation från entreprenören Niklas Zennström. Professuren är knuten till Uppsala Centrum för hållbar utveckling (CSD) och nu går de ut med en bred internationell inbjudan att nominera eller lämna in intresseanmälan till gästprofessuren.
-
Niclas Borinder får nyinstiftat pris för bästa masteruppsats 2015
2015-06-08
Det är med glädje jag kan meddela att den första mottagaren av det nyinstiftade priset för bästa masteruppsats år 2015 är Niclas Borinder för avhandlingen med titeln ''Postcranial anatomi Tanius sinensis Wiman, 1929 (Dinosauria, Hadrosauroidea)''. Niclas fick sin utmärkelse igår kväll under avslutningsmiddagen och ett pris kommer snart till honom.
-
Fjädrar eller fjäll hos dinosaurier?
2015-06-04
Ny studie visar att det är för tidigt att hävda att dinosauriernas gemensamma förfader hade fjädrar.
-
Solen skapar förnyelsebar energi på Geocentrum
2015-06-02
Institutionen för geovetenskaper har under en längre tid haft ambitionen att anlägga solpaneler för egen produktion av förnyelsebar el. Idag producerar 158 högeffektiva solpaneler grön el på tre av Geocentrums tak.
-
Ulf Högström blir jubeldoktor
2015-05-28
-
Geo vinner rektorns pris för bästa flotte 2015
2015-05-26
-
Allison Daley belönas för sin forskning om fossila rovdjur
2015-05-12
-
Vind i segel för hållbar utveckling
2015-05-05
-
Ett sjätte massutdöende
2015-05-04
-
Smarta telefoner som varningssystem för jordbävningar
2015-04-13
-
Forsränningen 2015
2015-04-08
-
Boken BACC II släpps den 15 Maj
2015-04-07
-
Tävling: Forsränningen 2015
2015-03-30
-
Världsmeteorologidagen i Gomorron Sverige
2015-03-26
-
Vatten under glaciär i Antarktis påskyndar smältning
2015-03-26
-
Conny Larsson tilldelas Svenska Akustiska Sällskapets ljudpris
2015-03-25
-
Världsmeteorologidagen firas den 23 mars 2015 på Geocentrum
2015-02-16
-
Minisymposium om postglaciala förkastningar. Vad vi vet / inte vet och vad som behöver göras!
2015-02-12
-
Börje Dahrén i Vetandets värld (P1)
2015-02-11
-
Ari Tryggvason i Vetenskapens värld
2015-02-03