Katrin Lindbäck utforskar morän på Antarktis

2015-12-18

Katrin Lindbäck, forskare i glaciologi och föredetta doktorand vid Institutionen för geovetenskaper undersöker morän i Antarktis.

Katrin Lindbäck, doktor i glaciologi och tidigare doktorand vid institutionen för geovetenskaper befinner sig just nu på Antarktis. Från mitten av november och tre månader framåt ska hon i Mount Achernar-moränområdet på östra Antarktis kartlägga tjockleken på moränryggarna och den underliggande isen, för att bättre förstå hur känsligt Antarktis kan vara för en framtida klimatuppvärmning. 

Katrin Lindbäcks kontor är inte som alla andras. Det är bra mycket kallare, lite mer nyckfullt och en hel del mycket vackrare. Som forskare i glaciologi blir man van vid extrema miljöer - både Svalbard och Grönland är välkända områden för Katrin - men frågan är om man någonsin blir immun mot allt det vackra, och allt det vidsträckt vita.

Tv: Minnesmärke över de som dött under expeditioner i området. Th: Katrin på ett besök till den nyzeeländska basstationen Scott Base. Foto: Katrin Lindbäck.

Som doktorand vid Institutionen för geovetenskaper arbetade Katrin i flera år med att kartlägga landmassorna under Grönlands inlandsis. Resultatet blev en högupplöst karta, som det tidigare inte fanns någon likhet till, och som troligen kommer att få stor betydelse för framtida möjligheter att förutspå hur Grönlands inlandsis smälter och rör sig, som i sin tur har en påverkan på den stigande havsnivån som en följd av klimatförändringarna. 

Nu har Katrin styrt kosan åt ett helt annat håll, dock fortfarande med liknande frågeställningar i bagaget; klimatfärändringar. Mer om projektet, Katrins resa och den spännande forskningen kan du läsa på hennes blogg iluliaq.se. Du kan också följa Katrin på Twitter under namnet @polarkatten. 

Katarina Sundberg

Nyhetsarkiv 2015

Senast uppdaterad: 2023-04-24