Sifra Bijl vinner pris för bästa presentation på TekNats studentkonferens 2016!

2016-10-21

Sifra Bijl presenterar sin forskning på TekNats studentkonferens

Sifra Bijl är en av våra studenter på masterprogrammet i geovetenskap. På på TekNats studentkonferens 2016 vann hon utmärkelse för bästa presentation för sitt ypperliga föredrag om åldersbestämmning av en Tyrannosaurus Rex vid namn Trix.

Sifra ville egentligen bli stridspilot, men blev inte antagen till utbildningen. Hennes plan-B var att forska om dinosaurier, och där går det betydligt bättre! Idag läser hon masterprogrammet i paleobiologi vid Institutionen för geovetenskaper, men har redan varit inblandad i två forskningsprojekt där hon bekantat sig med välkända dinosaurier som Triceratops och Tyrannosaurus Rex.

Hur kommer det sig att du fick chansen att jobba med T-Rex?

– Det är en ganska lång historia… Det hela började för flera år sedan med att museet Naturalis i Leiden, Nederländerna, bestämde sig för att de absolut skulle skaffa en T. Rex till sin utställning. På den tiden fanns det ingen T. Rex utanför Nordamerika, och alla var övertygade om att de siktade för högt! Men, till slut så fick de tag på en via en utgrävning i Montana, och nu står den där på museet (Länk till museum). Via min grundutbildning i Nederländerna hade jag kontakt med en av paleontologerna på museet, och därför fick jag chansen att vara med på liten del av deras forskningsprojekt.

Såhär såg det ut under utgrävningen av den Tyrannosaurus Rex som nu står på museet Naturalis i Nederländerna

Vad handlade ditt projekt om?

Mitt uppdrag var att undersöka hur gammal just denna dinosaurie var när den dog. Detta gör man genom så kallad histologisk analys. Man kan säga att man räknar årsringar i skelettdelar. Tyvärr så var vår T. Rex inte så samarbetsvillig. Problemet med analysmetoden är att den kan vara lite problematisk på äldre individer eftersom benvävnaden gradvis ersätts med tiden, och att ”årsringarna” då försvinner. Vår slutsats är att hon troligen var riktigt gammal. Men mer exakt än så är det än så länge omöjligt att säga. Det gamla uttrycket att man inte ska fråga en dam om hennes ålder stämmer ganska bra på just denna Tyrannosaurus Rex, eller Tyrannosaurus Regina som egentligen passar bättre.  

Tyrannosaurus Rex "Trix" i sin fulla prakt

Har du själv varit med om någon paleontologisk utgrävning? 

Jag fick följa med på efterföljande expedtition till samma plats där Trix hittades. Denna gång hittade vi minst fem stycken Triceratops. Dessa fynd undersöks fortfarande och vi vet inte riktigt hur många de var, eller exakt hur kompletta fossilen är. Vi kan hittills konstatera att även detta var ett sensationellt fynd, både på grund av antalet individer och hur välbevarade de var.

Läs mer om paleobiologi vid Uppsala universitet här

Vid uppsala universitet ges utbildning inom paleobiologi inom ramen för kandidat- och masterprogrammet i geovetenskap

Här kan du läsa mer om museet Naturalis där Tyrannosaurus Rex (Regina) Trix finns.

Här kan du läsa mer om TekNats studentkonferens

/Börje Dahrén


Nyhetsarkiv 2016

Senast uppdaterad: 2023-04-24