En geologisk expedition till arktiska Kanada

2017-09-25

I somras var vår forskare Jarek Majka på en forskningsresa till Ellesmereön i arktiska Kanada.

Ett tjugotal forskare från nio länder reste i somras till 82 grader nord, närmare bestämt till Ellesmereön i arktiska Kanada (se karta). Flera olika forskargrupper och forskningsprojekt deltod på expeditionen, och vår forskare Jarek Majka leder forskningsprojektet som går under namnet Neoproterozoic Arctic Connection (NAC). Forskningen inom NAC går ut på att undersöka kopplingar mellan uråldriga högtrycks-bergarter som finns både på sydvästra Svalbard och i arktiska Kanada. Målet är att testa hypotesen att dessa bergarter en gång kan ha varit en del av en sammanhängande terräng som suttit ihop lfrån Svalbard i öst, längs den nordligaste kanten av Grönland och Kanada ända bort till Alaska i väst. 

Glaciärerna skär som floder genom landskapet. Bergstopparna är cirka 2000 meter höga, och glaciären är flera kilometer bred. foto: Jaroslaw Majka

Nu sitter Jarek med stenproverna hemma i Uppsala, och en lång rad geokemiska analyser och modellering väntar. 

- Det är för tidigt för att se några konkreta resultat ännu, men en spännande upptäckt vi gjort hittils är att vi hittat den sällsynta högtrycksbergarten eklogit. Det är den hittills nordligaste fyndplatsen av eklogit i världen, säger Jarek. 

foto: Jarek Majka


Nyhetsarkiv 2018

Senast uppdaterad: 2023-04-24