Stort EU-anslag till råmaterialforskning vid Uppsala universitet
2017-10-10

Tre EU-projekt där Uppsala universitet ingår och där ett leds från Uppsala universitet inom innovationssatsningen EIT RawMaterials, har nyligen beviljats medel för perioden 2018-2021. För projektet som leds av UU är budgeten på 4,8 miljoner euro varav 2,5 miljoner euro finansieras av medverkande gruvbolaget LKAB.
Projektet NITREM, som står för Nitrogen removal from waste rock, leds av Roger Herbert vid institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet. Övriga inom projektet är forskare från SLU och spanska statens högsta vetenskapliga råd, CSIC, gruvbolagen LKAB och Boliden samt konsultbolagen WSP och Cederwalls arkitekter. NITREM bygger på ett tidigare Vinnova-stöttat projekt med fokus på kväverening från gruvavfall, främst från materialet gråberg.

– Min doktorand Albin Nordström och jag har i två år jobbat i Kiruna med en pilotskaleanläggning för att rena vattnet på kväve, säger Roger Herbert. Den här bioreaktorn fungerade så bra enligt både oss och LKAB att vi bestämde oss för att söka finansiering till en fullskaleanläggning.
Innovativ bioreaktorteknik
EIT Raw Materials är en av satsningarna inom EU-samarbetet European Institute of Innovation and Technology som ska bidra till innovation och entreprenörskap inom råmaterialsektorn. Målsättningen med NITREM är att få ut en teknik på marknaden som kan kommersialiseras.
– Vi har tre år på oss att bygga den här anläggningen i Kiruna och studera den. Syftet är i slutändan att det här ska leda till fler arbetstillfällen inom EU och teknisk utveckling inom gruvbranschen i Sverige, säger Roger Herbert.
En del av anslaget ska gå till att bygga en så kallad gråbergsdeponi för dumpning av bergrester från malmbrytning. I deponin produceras ett kväverikt lakvatten som ska hanteras och renas i ett antal intilliggande bioreaktorer. Roger Herbert är i grunden hydrolog och hydrokemist.
– Som Uppsalaforskare ligger vår expertis i kunskapen om hur vattnet rinner i de här systemen och de kemiska processer som sker i dessa. Vi förstår oss på vattenflödet och vilka kemiska och fysikaliska processer som uppstår både i deponierna och i bioreaktorerna.
Problemet med kväveläckage existerar överallt i världen, inte bara i gruvor utan också i bergtäkter och vid tunnelbyggen, berättar Roger Herbert. Så även när man sprängt i berg i samband med bygget av Förbifart Stockholm.
– Skillnaden mellan Sverige och andra länder är att vi ligger i framkant när det gäller miljöövervakning och miljölagstiftning. Miljömyndigheterna har ställt krav på gruvbolagen här i Sverige, främst på LKAB i Kiruna, att minska sina kväveutsläpp.
Energisnål drift
NITREM:s projektbudget är 4,8 miljoner euro, ungefär 50 miljoner kronor. Av detta står LKAB för 2,5 miljoner euro. För gruvindustrin är det en nödvändig investering, men samtidigt fördelaktig sådan då driftkostnaderna för bioreaktortekniken är väldigt låga, säger Roger Herbert.
– Själva reningen är inte alls energikrävande, vi har inga pumpar, ingen el – vattnet rinner bara med självfall genom systemet. Kostnaderna ligger i att bygga och övervaka, men det finns ingen elkonsumtion i själva driften.
Vad hoppas du att ert arbete kommer att leda till?
– Det vore kul om själva tekniken får en större spridning, att vi får möjlighet att tillämpa det här också på andra platser. Det andra är mer forskningsrelaterat: vi vill få en bättre förståelse för både vattenflödet i de här systemen och även de mikrobiologiska processer som styr i bioreaktorerna. Det hoppas jag vi får genom att bygga en större anläggning som kan studeras under en längre tid.
Uppsala universitet ingår i ett av Europas större råmaterialkonsortier inom ramen för EU:s största innovationssatsning för råmaterialsektorn, European Institute for Innovation and Technology (EIT) RawMaterials. Samtliga universitetsprojekt ingår i EIT RawMaterials så kallade KIC:s, Knowledge and Innovation Communities: nätverk av företag, forskningscentrum och universitet som samarbetar i projekt med affärs- eller annan samhällsnytta.
Anneli Björkman
Nyhetsarkiv 2018
-
Ocean Island Workshop La Palma Edition
In December 2018, eight scientists from five research institutions met on the island of La Palma (Canary Islands) for a workshop on Ocean Island volcanism.
-
Märklig signal från Madagaskar
Förmiddagen den 11 november nådde ovanliga seismiska signaler våra mätstationer i Sverige.
-
Nytt mineral uppkallat efter professor vid Institutionen för geovetenskaper.
Ryska forskare har upptäckt ett nytt mineral i en manganmalm från Namibia och namngett det efter Erik Jonsson.
-
De oavsiktliga konsekvenserna av dammar och reservoarer
Ett internationellt team som forskar på torka visar att trots att många dammar och reservoarer byggs eller utökas för att lindra torka och vattenbrist kan de paradoxalt nog bidra till att göra dem värre.
-
Jordskalvet i Gävle 20 oktober
Ett jordskalv med magnitud 3,0 inträffade kl 13:57 den 20 oktober i de norra delarna av Gävle. Jordskalvet skedde relativt grunt, på ca 5 km djup, och kändes rejält i närområdet, som en kraftig stöt och/eller med ett skarpt ljud. Vi har fått in ett trettiotal rapporter till SNSN (Svenska nationella seismiska nätet), alla från Gävle eller i närheten av Gävle. Skalvet har därmed inte känts så långt bort. 22 oktober inträffade ett mycket litet efterskalv kl 10:36. Det mätte bara magnitud 0.4 men har uppfattats av åtminstone en person.
-
The Natural Hazards Day - report
Workshop remembering the Vajont Dam disaster
-
Vedertagna teorier om evolutionen kan vara fel
"History is written by the victors: The effect of the push of the past on the fossil record"
Graham Budd vid Uppsala University and Richard Mann från University of Leeds är publicerade i Evolution.
Opabinia regalis - ett av de mest kända fossil som uppträder i "Cambrian Explosion" för omkring 510 miljoner år sedan, då djurlivet verkar ha förgrenat sig explosionsartat. Men är detta mönster en illusion?
-
Dokumentär om expedition i Kanadensiska Arktis
-
Ny bok om Alnös geologi.
The Alnö Carbonatite Complex, Central Sweden
-
Magmagångar i flera nivåer bidrar till ökad risk för katastrofala utbrott på Bali.
Geovetare från Uppsala publicerade i Scientific Reports (Nature) med en kartläggning av magmakammare under vulkanerna Agung och Batur på Bali.
-
Magmagångar i flera nivåer bidrar till ökad risk för katastrofala utbrott på Bali.
Geovetare från Uppsala publicerade i Scientific Reports (Nature) angående vulkanerna Agung och Batur på Bali.
-
Malgorzata Moczydlowska-Vidal
Professor i tillämpad paleontologi ser tillbaka på en lång och rik forskarkariär.
-
Generös mjukvarudonation till Uppsala universitet
Petroleum Experts generously supports Uppsala University in their research and teaching by donating free academic licenses.
-
Crafoordpriset till tre geo-studenter
24 maj delades Crafoordpriset inom geovetenskap ut i Lund.
Vid det tillfället delades också ut forskningsmedel till unga forskare. Tre av de 5 anslag gick till forskare från Institutionen för Geovetenskaper. Marcus Wallin, Rebekka Steffen och Anna Neubeck.
Grattis!
-
Nermina Saracevic tilldelades Global Swede-diplom
Tisdagen 8 maj arrangerade Utrikesdepartementet, i samarbete med Svenska institutet diplomeringsceremonin Global Swede, för åttonde året i rad.
-
An international award dedicated to visiting professor Chin-Fu Tsang
Professor Chin-Fu Tsang, long-term visiting professor with us from Lawrence Berkeley National Laboratory has got a distinguished international award, the ‘Chin-Fu Tsang Coupled Processes Award’ named after him.
-
Steffi Burchardt intervjuad i P3
Lyssna på Steffi Burchardt när hon frågas ut i programmet "Fråga vad du vill" i P3
-
Vill du representera Institutionen för geovetenskaper i 2018 års forsränning?
Geoflotten 2017 "Den Hydrologiska Cykeln". Foto: Börje Dahrén Vi söker ett lag om två till fyra studenter med en kreativ idé till hur institutionen för geovetenskaper kan representeras på en flotte under forsränningen
-
Möt våra alumner från Civilingenjörsprogrammet i miljö och vattenteknik!
-
Möt våra alumner från kandidatprogrammet i geovetenskap!
-
”Jag har aldrig slutat tala med stenar”
Valentin Trolls specialitet är att identifiera processer inuti vulkaner utifrån deras bergarter, som här vid Kawah Ijen-kratern på östra Java i Indonesien.. Foto: Lothar Schwarzkopf När Valentin Troll som ung fysikstudent fick syn på en vulkanisk bergart under en kurs i geologi hände något märkligt. –Stenen började långsamt men tydligt ge mig svar på mina frågor och på ett språk jag kunde förstå. Drygt 20 år senare fängslas vulkanforskaren fortfarande av stenars berättelser.
-
Delegation från UU till klimatkonferensen i Bonn
Bildtext Klimatmötet detta år ordnas av Fijiöarna, men hålls i Bonn (Tyskland). CSD/CEMUS vid Institutionen för geovetenskaper sänder en delegation bestående av 17 deltagare från sju länder som representerar allt från studenter på kandidatnivå till professorer.
-
Karin Högdahl och Erik Jonsson deltar i ett nytt H2020-projekt
Institutionen för geovetenskaper är med i ett unikt internationellt samarbetsprojekt med deltagare från indiustrin, akademin och statliga myndigheter - X-MINE!
-
Stort EU-anslag till råmaterialforskning vid Uppsala universitet
Bioreaktorn i Kirunas som nu ska skalas upp inom NITREM-projektet.. Foto: Albin Nordström Tre EU-projekt där Uppsala universitet ingår och där ett leds från Uppsala universitet inom innovationssatsningen EIT RawMaterials, har nyligen beviljats medel för perioden 2018-2021. För projektet som leds av UU är budgeten på 4,8 miljoner euro varav 2,5 miljoner euro finansieras av medverkande gruvbolaget LKAB.
-
En geologisk expedition till arktiska Kanada
I somras var vår forskare Jarek Majka på en forskningsresa till Ellesmereön i arktiska Kanada.
-
Forskarprofilen. Professor Anna Rutgersson
”Det finns mycket att arbeta med, både nationellt och globalt, för att skapa en bättre värld för våra barn och barnbarn”, säger Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid institutionen för geovetenskaper och rektorsråd för hållbar utveckling. Foto: Mikael Wallerstedt Anna Rutgersson vill skapa mötesplatser och engagemang för hållbar utveckling. Med det nyinrättade hållbarhetsrådet hoppas hon att det blir enklare att nå ut till hela universitetet.