Karin Högdahl och Erik Jonsson deltar i ett nytt H2020-projekt
2017-11-06
Institutionen för geovetenskaper är med i ett unikt internationellt samarbetsprojekt med deltagare från indiustrin, akademin och statliga myndigheter - X-MINE!
Genom det treåriga H2020-projektet X-MINE har EU-kommissionen beviljat forskningsmedel till ett internationellt konsortium bestående av 14 organisationer för forskning och utveckling av ny och innovativ instrumentering för analys av borrkärnor, 3D-modellering och utveckling av metoder för en effektivare sortering av malm och gråberg. X-MINE startade tidigare i år med en Kick-off hos VTT i Finland där projektledningen är placerad.. Från Sverige deltar Karin Högdahl och Erik Jonsson från Uppsala universitet tillsammans och SGU och ett antal aktörer inom gruvindustrin. Ambitionen är att projektet ska bidra till att miljöbelastningen inom mineralhantering från transport, anrikning och utvinning av både ädel- och basmetaller minskar och i slutänden sänka kostnaden för varje andel utvunnen metall.
De gruvor som ingår i projektet skiljer sig åt både beträffande malmtyp, geologisk bildning, storlek och produktion, och baserat på de olika bolagens behov kommer forskning och teknikutveckling att platsanpassas. Inom X-MINE ska mobil utrustning för snabb XRF-baserad djupanalys och tomografi av borrkärnor i fält att utvecklas, och apparatur för effektiv separering av sidoberg från malm av olika koncentration att konstrueras.
För att öka förståelsen av den geologiska utvecklingen och malmernas påverkan av tektoniska processer kommer Uppsala universitet i nära samarbete med gruv- och sensorinsudstrin och SGU att upprätta geologiska modeller i 3D-4D över malmförande områden i olika skala, och av malmernas geometri och förhållande till sidoberget. Detaljerade mineralogiska och geokemiska undersökningar kommer även att utföras. 3D-4D-modellerna kommer att integreras och korreleras med den nya analysmetodik som utvecklas inom projektet.
Projektet finansieras av H2020 - det största av EU:s forsknings- och innovationsprogram som under en 7-årsperiod mellan 2014 och 2020 har en budget på nära 80 miljarder Euro att dela ut till olika projekt – samt av de ingående organisationerna och av privata investeringar som de erhållna medlen kommer att attrahera. Den totala budget för X-MINE under de tre år projektet löper är € 11,9 miljoner varav EU bidrar med € 9,3 miljoner.
Besök oss gärna och följ projektet på www.xmine.eu
Deltagare i projektet: Uppsala universitet, Orexplore AB, Sveriges geologiska undersökning, Lovisagruvan AB, och Bergskraft, övriga länder och organisationer är Finland (VTT Oy, Advacam Oy), Polen (Antmicrp Sp z o. o.), Bulgarien (Assarel Medet Jsc.), Tjeckien (Advacam s.r.o.), Grekland (Hellas Gold S.A.), Cypern (Hellas Copper Mines Ltd), Rumänien (Institutul Geologic Al Romaniei) och Australien (Swick Mining Sevices Ltd).
För mer information kontakta:
Karin Högdahl, Uppsala universitet, karin.hogdahl@geo.uu.se, Tel: +46 70 652 5951
Projektledare: Janne Paaso, VTT, Finland, janne.paaso@vtt.fi , Tel. +358 20 722 2145, mobil: +358 40 070 7052
Kommunikatör: Stefan Sädbom, Bergskraft, stefan.sadbom@bergskraft.se , Tel: +46 70 27 327 87
Nyhetsarkiv 2018
-
Ocean Island Workshop La Palma Edition
In December 2018, eight scientists from five research institutions met on the island of La Palma (Canary Islands) for a workshop on Ocean Island volcanism.
-
Märklig signal från Madagaskar
Förmiddagen den 11 november nådde ovanliga seismiska signaler våra mätstationer i Sverige.
-
Nytt mineral uppkallat efter professor vid Institutionen för geovetenskaper.
Ryska forskare har upptäckt ett nytt mineral i en manganmalm från Namibia och namngett det efter Erik Jonsson.
-
De oavsiktliga konsekvenserna av dammar och reservoarer
Ett internationellt team som forskar på torka visar att trots att många dammar och reservoarer byggs eller utökas för att lindra torka och vattenbrist kan de paradoxalt nog bidra till att göra dem värre.
-
Jordskalvet i Gävle 20 oktober
Ett jordskalv med magnitud 3,0 inträffade kl 13:57 den 20 oktober i de norra delarna av Gävle. Jordskalvet skedde relativt grunt, på ca 5 km djup, och kändes rejält i närområdet, som en kraftig stöt och/eller med ett skarpt ljud. Vi har fått in ett trettiotal rapporter till SNSN (Svenska nationella seismiska nätet), alla från Gävle eller i närheten av Gävle. Skalvet har därmed inte känts så långt bort. 22 oktober inträffade ett mycket litet efterskalv kl 10:36. Det mätte bara magnitud 0.4 men har uppfattats av åtminstone en person.
-
The Natural Hazards Day - report
Workshop remembering the Vajont Dam disaster
-
Vedertagna teorier om evolutionen kan vara fel
"History is written by the victors: The effect of the push of the past on the fossil record"
Graham Budd vid Uppsala University and Richard Mann från University of Leeds är publicerade i Evolution.
Opabinia regalis - ett av de mest kända fossil som uppträder i "Cambrian Explosion" för omkring 510 miljoner år sedan, då djurlivet verkar ha förgrenat sig explosionsartat. Men är detta mönster en illusion?
-
Dokumentär om expedition i Kanadensiska Arktis
-
Ny bok om Alnös geologi.
The Alnö Carbonatite Complex, Central Sweden
-
Magmagångar i flera nivåer bidrar till ökad risk för katastrofala utbrott på Bali.
Geovetare från Uppsala publicerade i Scientific Reports (Nature) med en kartläggning av magmakammare under vulkanerna Agung och Batur på Bali.
-
Magmagångar i flera nivåer bidrar till ökad risk för katastrofala utbrott på Bali.
Geovetare från Uppsala publicerade i Scientific Reports (Nature) angående vulkanerna Agung och Batur på Bali.
-
Malgorzata Moczydlowska-Vidal
Professor i tillämpad paleontologi ser tillbaka på en lång och rik forskarkariär.
-
Generös mjukvarudonation till Uppsala universitet
Petroleum Experts generously supports Uppsala University in their research and teaching by donating free academic licenses.
-
Crafoordpriset till tre geo-studenter
24 maj delades Crafoordpriset inom geovetenskap ut i Lund.
Vid det tillfället delades också ut forskningsmedel till unga forskare. Tre av de 5 anslag gick till forskare från Institutionen för Geovetenskaper. Marcus Wallin, Rebekka Steffen och Anna Neubeck.
Grattis!
-
Nermina Saracevic tilldelades Global Swede-diplom
Tisdagen 8 maj arrangerade Utrikesdepartementet, i samarbete med Svenska institutet diplomeringsceremonin Global Swede, för åttonde året i rad.
-
An international award dedicated to visiting professor Chin-Fu Tsang
Professor Chin-Fu Tsang, long-term visiting professor with us from Lawrence Berkeley National Laboratory has got a distinguished international award, the ‘Chin-Fu Tsang Coupled Processes Award’ named after him.
-
Steffi Burchardt intervjuad i P3
Lyssna på Steffi Burchardt när hon frågas ut i programmet "Fråga vad du vill" i P3
-
Vill du representera Institutionen för geovetenskaper i 2018 års forsränning?
Geoflotten 2017 "Den Hydrologiska Cykeln". Foto: Börje Dahrén Vi söker ett lag om två till fyra studenter med en kreativ idé till hur institutionen för geovetenskaper kan representeras på en flotte under forsränningen
-
Möt våra alumner från Civilingenjörsprogrammet i miljö och vattenteknik!
-
Möt våra alumner från kandidatprogrammet i geovetenskap!
-
”Jag har aldrig slutat tala med stenar”
Valentin Trolls specialitet är att identifiera processer inuti vulkaner utifrån deras bergarter, som här vid Kawah Ijen-kratern på östra Java i Indonesien.. Foto: Lothar Schwarzkopf När Valentin Troll som ung fysikstudent fick syn på en vulkanisk bergart under en kurs i geologi hände något märkligt. –Stenen började långsamt men tydligt ge mig svar på mina frågor och på ett språk jag kunde förstå. Drygt 20 år senare fängslas vulkanforskaren fortfarande av stenars berättelser.
-
Delegation från UU till klimatkonferensen i Bonn
Bildtext Klimatmötet detta år ordnas av Fijiöarna, men hålls i Bonn (Tyskland). CSD/CEMUS vid Institutionen för geovetenskaper sänder en delegation bestående av 17 deltagare från sju länder som representerar allt från studenter på kandidatnivå till professorer.
-
Karin Högdahl och Erik Jonsson deltar i ett nytt H2020-projekt
Institutionen för geovetenskaper är med i ett unikt internationellt samarbetsprojekt med deltagare från indiustrin, akademin och statliga myndigheter - X-MINE!
-
Stort EU-anslag till råmaterialforskning vid Uppsala universitet
Bioreaktorn i Kirunas som nu ska skalas upp inom NITREM-projektet.. Foto: Albin Nordström Tre EU-projekt där Uppsala universitet ingår och där ett leds från Uppsala universitet inom innovationssatsningen EIT RawMaterials, har nyligen beviljats medel för perioden 2018-2021. För projektet som leds av UU är budgeten på 4,8 miljoner euro varav 2,5 miljoner euro finansieras av medverkande gruvbolaget LKAB.
-
En geologisk expedition till arktiska Kanada
I somras var vår forskare Jarek Majka på en forskningsresa till Ellesmereön i arktiska Kanada.
-
Forskarprofilen. Professor Anna Rutgersson
”Det finns mycket att arbeta med, både nationellt och globalt, för att skapa en bättre värld för våra barn och barnbarn”, säger Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid institutionen för geovetenskaper och rektorsråd för hållbar utveckling. Foto: Mikael Wallerstedt Anna Rutgersson vill skapa mötesplatser och engagemang för hållbar utveckling. Med det nyinrättade hållbarhetsrådet hoppas hon att det blir enklare att nå ut till hela universitetet.