Geostudenterna: Håll fast vid rutinerna

2020-05-07

Ugefär hälften av studenterna tycker att distansundervisningen fungerar men att det kan vara svårt med självdisciplinen. Vi frågade två studenter på geovetarprogramet vad de tycker. 

Studenterna Minna och Scott. Foto.
Minna går tredje året på kandidatprogrammet i geovetenskap och Scott går första året.

Sitter ni hemma och pluggar?

- Min internetuppkoppling hemma går inte alltid att lita på så jag har suttit en hel del på Geocentrum. (M)
- Jag sitter hemma på föreläsningarna men tycker inte att det är så kul att plugga hemma då man lätt blir distraherad så jag brukar gå in till Geocentrum istället. (S)

Hur har det gått tycker ni?

- Jag tycker att det fungerat bra. Jag skriver det självständiga arbetet just nu så har inte haft särskilt många föreläsningar eller seminarier. Dock skulle jag ha läst en fältkurs (5 hp) nu i slutet av terminen men den kommer bli virtuell istället. Tråkigt men jag hoppas att föreläsarna har kunnat komma fram till en bra lösning. (M)
- Zoom funkar bra för möten och föreläsningar om alla vet hur det fungerar men det ger absolut inte samma känsla än att sitta i föreläsningssal. (S)

Har ni samma kontakt med kursare fast på Zoom?

- Nej, men det beror snarare på att vi skriver det självständiga arbetet nu och har få föreläsningar. (M)
- Nej, inte riktigt... jag pluggar mest själv men såklart så träffas vi om det är gemensamma projekt och sådant som måste göras. (S)

Vad är svårast? 

- Det är inget som jag anser vara särskilt svårt, men det kanske blir svårare med nästa kurs då vi faktiskt har mer undervisningstid och kursen har behövts ändras helt. Vi skulle ha varit ute i fält i ungefär 2 veckor och hur det kommer att bli återstår att se. (M)
- Det som är svårast är att hitta motivation till att studera då det är lätt att bli distraherad. (S)

Finns det några fördelar?

- Jag skulle inte påstå att det finns så många fördelar med distansundervisningen i ett program som inte ska vara på distans. Kanske möjligheten att kunna vara var som helst och inte vara bunden till campus, men man bör inte resa heller så jag är fortfarande i Uppsala. (M)
- Jag ser inga tydliga fördelar med distansstudier utom att man kan sitta ute typ i en park och har föreläsning men det går inte alltid att genomföra! (S)

Hur går det med disciplinen?

- Disciplinen har jag kvar. I och med att nästan alla aktiviteter har ställts in finns det inte så mycket distraktioner från studierna så jag har inga problem att möta deadlines. (M)
- När det gäller disciplinen så går det sådär... jag tycker att det ibland är svårt att fokusera hemma och faktiskt lägga den tiden man bör på plugget. Det är nog det svåraste med distansstudier. (S)

Hur har du påverkats? Är du orolig? 

- Jag är såklart orolig över att någon i min närhet ska drabbas. I övrigt så är det bara att alla planer för våren har blivit inställda så det är lite tråkigt, men det är inget som inte går att göra senare när samhället återgått till något typ av normalläge igen. (M)
- Jag är inte så orolig egentligen. Det som har påverkats mest tycker jag är studentlivet och allt annat omkring studierna. Men förhoppningsvis är det bara tillfälligt så jag oroar mig inte så mycket. (S)

Hur går det med ekonomin?

- Ekonomin går bra, jag är dock fundersam hur det blir med sommarjobbet men än så länge verkar det som att det blir av. (M)
- Ekonomin går bra så det är inget problem. Det är trots allt mindre att göra utöver studierna nu så man spenderar inte så mycket!  (S)

Har du några tips till andra studenter?

- Mina tips till andra studenter är att hålla kvar vid sina rutiner. Det känns kanske tjatigt för jag är nog inte den första eller den sista som säger så, men att ha fasta tider för när man ska ägna tid åt studier och fritid tror jag är viktigt för många. (M)
- Mitt tips vore att försöka verkligen utnyttja det fina vädret vi har haft de senaste veckorna, en promenad i solen med lite musik är alltid trevligt. Samt att man alltid kan kontakta GRUS om man behöver hjälp med någonting eller vill prata med andra studenter och känner sig ensam. Vi finns där för studenterna! GRUS kan man kontakta via Facebook (GRUS) eller så kan man skicka  mejl till ordföranden: nvg-ordf@utn.se eller till hela styrelsen på nvg-styrelse@utn.se. Alla som studerar geovetenskap eller master på Geo kan kontakta oss. 

Läs om Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) enkät om vad tycker studenterna  tycker om omställningen till digital undervisning.

Tips och mer information i coronatider

Om du som student känner oro för din studiesituation eller psykiska mående utifrån den rådande situationen med Coronaviruset kan du kontakta Studenthälsan.
Information om hur dina studier påverkas av coronautbrottet hittar du i Studentportalen.

Nyheter från institutionen för geovetenskaper

Senast uppdaterad: 2022-09-30