Polarexpeditioner stoppas av pandemin

2020-11-18

Veijo Pohjola, professor i naturgeografi, har lett 25 expeditioner till den norska ögruppen Svalbard men i år blir det ingen expedition. 

Under året som gått har expeditioner och resor till Arktis fått ställas in på grund av coronaviruset. Foto: Veijo Pohjola
Under året som gått har expeditioner och resor till Arktis fått ställas in på grund av coronaviruset. Foto: Veijo Pohjola.

Veijo Pohjola, professor i naturgeografi,  har lett 25 expeditioner till den norska ögruppen Svalbard, halvägs till Nordpolen. Men på grund av coronaviruset blev det ingen resa i år. 

Tidigare har hans forskargrupp kunnat observera hur uppvärmningen av klimatet gjort att det bildats grundvattenlager i isfälten. På vissa ställen stiger grundvattenytan med en halvmeter per år. Det är ett tydligt tecken på att uppvärmningen här går betydligt fortare än på andra ställen på jorden, enligt Veijo Pohjola.

– Alltså, det handlar ju om - inte en grad per hundra år, det handlar om en grad per tio år. Tappar man två år, då har man tappat en stor del av den förändringen. Och kanske missat något betydelsefullt.

Läs mer och lyssna på Veijo Pohjola i Vetenskapsradion. 

Nyheter från institutionen för geovetenskaper

Senast uppdaterad: 2022-09-30