Hoppa till huvudinnehållet
Uppsala universitet
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan & innovation
  • Universitetet
  • Student
  • Medarbetare
  • Alumn
  • Press
  • Bibliotek
Uppsala universitet
Uppsala universitet Uppsala universitet Institutionen för geovetenskaper
Institutionen för geovetenskaper
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Nyheter
  • Om oss
Uppsala universitet Institutionen för geovetenskaper Om oss Jobba hos oss Tjänst
This page in English
Lyssna
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Nyheter
  • Om oss

Postdoktor i policyanalys för planering av små multifunktionella våtmarker

Publicerad: 2023-02-02

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Läs gärna mer om institutionens verksamhet, Institutionen för geovetenskaper. 

Forskning inom forskningsprogrammet Naturresurser och Hållbar utveckling (NRHU) fokuserar på de olika dimensionerna av hållbar utveckling. Vi betraktar miljön och dess naturresurser och ekosystemtjänster som en övergripande grund för samhälle och ekonomi samt strävar efter att ge kunskap om hur man använder naturresurser på ett hållbart sätt. Vårt arbete involverar både naturliga och sociala system samt deras interaktioner, och involverar ofta tvärvetenskapliga tillvägagångssätt.

Anställningen som postdoktor är en del av forskningsprojektet PUDDLE JUMP (för att förbättra länken mellan uppströms-nedströms i den akvatiska miljön – förvaltning i samsyn) finansierat av Formas. PUDDLE JUMP kommer att bidra till ett "förenat" tänkande om hydrologiska och andra ekosystemtjänster som kan tillhandahållas av små anlagda dammar och våtmarker.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet. 

Arbetsuppgifter
Postdoktorns arbete kommer att fokusera på utmaningar som kommuner står inför under planeringsarbetet och beslutsfattandet av små anlagda dammar och våtmarker. Arbetet kommer att omfatta två huvuduppgifter: 1) Policyanalys av barriärer och möjligheter för multifunktionell landskapsplanering i avrinningsskala och implementering av små anlagda dammar och våtmarker. Detta kommer att omfatta en litteraturstudie och innehållsanalys av policydokument, samt intervjuer och en workshop med relevanta intressenter. 2) Analys av de rekreations- och sociala ekosystemtjänster som små anlagda dammar och våtmarker levererar, baserat på en enkät som distribuerats till olika intressenter och allmänheten samt med hjälp av foton eller illustrationer av små anlagda dammar och våtmarker utvärdera attraktivitet för respondenterna. Utöver det kommer postdoktorn också att samarbeta med andra forskare i projektet, till exempel uppgifter kring medborgarvetenskap och medvetandehöjande. Utöver forskning kan postdoktorn förväntas vara handledare för ett eller några examensarbeten inom projektet och utföra vissa administrativa uppgifter.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i statsvetenskap, hållbarhetsstudier, miljövetenskap eller liknande alternativt en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen enligt ovan. Forskningsintressen relevanta för PUDDLE JUMP projektet. Examen ska vara uppfylld senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Erfarenhet av policy- och/eller diskursanalys, jobbat med intervjuer och enkäter och tvärvetenskapligt forskningsarbete är ett krav. Det är även goda kunskaper i svenska, eftersom forskningen till övervägande del kommer att täcka det svenska politiska sammanhanget vilket innebär kommunikation med svenska intressenter.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Färdigheter och erfarenheter av att leda eller arbeta i samarbetsprojekt, organisera och underlätta processer för involvering av intressenter eller engagera olika intressenter (t.ex. i intervjuer, undersökningar, workshops) är en fördel. Kunskaper i design och/eller bildmanipuleringstekniker samt teckning är också meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malgorzata Blicharska, tel: +46 76 822 66 16, e-post: malgorzata.blicharska@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 11 april 2023, UFV-PA 2023/425.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Placering: Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Anställningsform: Heltid , Tidsbegränsad anställning

Lön: Individuell lönesättning.

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Uppsala

Län: Uppsala län

Land: Sverige

Facklig företrädare: Seko Universitetsklubben seko@uadm.uu.se
ST/TCO tco@fackorg.uu.se
Saco-rådet saco@uadm.uu.se

Referensnummer: UFV-PA 2023/425

Sista dag för ansökan: 2023-04-11

Sök jobbet
Skriv ut

Kontakta oss

Presskontakter
Studievägledning
Alla medarbetare

Följ oss på:
Facebook
Linkedin
YouTube

Besök oss

Institutionen för geovetenskaper
Adress
Villavägen 16
752 36 Uppsala
Öppettider
Vardagar 08.00-16.30

Campus Gotland
Adress
Cramérgatan 3
621 57 Visby
Öppettider
Vardagar 07.30-17.00

Genvägar

Geofysik
Luft-, vatten- och landskapslära
Mineralogi, petrologi och tektonik
Naturresurser och hållbar utveckling
Paleobiologi
Vindenergi Campus Gotland

Studentservice
Jobba hos oss
Studium
Medarbetarportalen
Interna webbplatsen

© Uppsala universitet Telefon: 018-471 00 00 Box 256, 751 05 Uppsala

Organisationsnummer: 202100-2932 Momsregistreringsnummer: SE202100293201 PIC: 999985029 Registrator Om webbplatsen Dataskyddspolicy

Uppsala universitet använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om kakor.