Jag ville ha ett jobb där man är utomhus

Emma Härdmark
Namn: Emma Härdmark
Från: Örebro
Gör: Kommunikationschef på Svemin, gruvnäringens branschorganisation.

Varför valde du att läsa geovetenskap?
- Jag ville ha ett jobb där man är utomhus! Sen fanns det också en genuin nyfikenhet på hur vår jord, vår värld fungerar. Det är fascinerande hur mycket man faktiskt kan läsa ut om ett område genom att bara titta på naturen.

Var det lätt eller svårt att få jobb?
- Hmm, svår fråga. Jag försökte egentligen aldrig. Jag jobbade som extrageolog på SGU och karterade berggrundsgeologi en sommar men det var inget för mig; jag fick lappsjuka trots att jag var i Södermanland. I samma veva kom jag i kontakt med Naturhistoriska riksmuseet som då drev Geologins Dag. Där fick jag jobb som projektledare och så började jag arbeta med populärvetenskap, det var kul! För att göra en lång historia kort så ledde detta till att jag utbildade mig till vetenskapsjournalist. Sen jobbade jag nästan tio år som nyhetsreporter innan jag återigen hamnade på SGU, som kommunikatör för ett SIDA-finansierat projekt i södra Afrika. Detta tog mig sedan till den svenska gruvindustrin, där jag befinner mig i dag.

Berätta om ditt jobb. Är det roligt? Vad gör du?
- Jag jobbar som kommunikationschef på Svemin, gruvornas branschorganisation. Vi företräder alla gruvbolag och nästan alla prospekteringsbolag som är verksamma här i Sverige. Även utrustningstillverkare som Sandvik, ABB och Epiroc finns under vårt paraply. Jag trivs superbra, jag har kanonkollegor både på kansliet och ute på medlemsbolagen.

Mitt jobb innebär i princip att jag är ansvarig för hur, vad och vilka vi pratar med. Det kan handla om att ta fram budskap och se till att de kommer ut till rätt målgrupp, skriva debattartiklar, planera kampanjer, arrangera konferenser, utveckla trycksaker men också att hela tiden hålla tät kontakt med beslutsfattare inom både politik och myndighetsvärlden, så en hel del klassiskt lobbyarbete helt enkelt.

Emma Härdmark i Silinjärvigruvan, en apatitmalmsgruva  i östra Finland
Emma Härdmark i Silinjärvigruvan, en apatitmalmsgruva  i östra Finland

Kan du berätta vilken nytta har du av utbildningen i geovetenskap?
- Även om jag inte använder mig av mina sakkunskaper från utbildningen i mitt dagliga jobb så har jag verkligen nytta av den grundläggande förståelsen för det som gör att Sverige är Europas mesta gruvnation.

Varför ska man läsa geovetenskap tycker du?
- Det är en bra grundkunskap helt enkelt. Sen är det spännande att lära sig hur det vi har runt omkring oss funkar och hur det en gång har skapats.

Största missförståndet vad gäller ämnet geovetenskap?
- Att det är stentråkigt.

Bästa tipset till de som funderar på att plugga?
- Ens egen världsbild är ju minst sagt begränsad när man just slutat gymnasiet och ska välja vidare utbildning. Se till att bredda ditt umgänge, prata med de som nyligen har pluggat färdigt och nu är ute på arbetsmarknaden. Nätverka, nätverka, nätverka. Ett sista råd; glöm inte bort att plugget är en sak, din personlighet är ofta mycket viktigare. Ibland är det ju så krasst att en examen bara är ett kvitto på att du är kapabel att lära dig saker, om du sen får jobbet du vill ha hänger på din sociala förmåga.