Exkursionerna är klart roligast

Eira Dougherty
Eira tävlar i speedski på elitnivå. ”Jag har tävlat i några år nu och har bl.a. ett JVM-brons, ett flertal FIS-vinster och två SM-guld. Mitt personbästa på 178,838 km/h.”

Namn: Eira Dougherty
Från: Gagnef, Dalarna
Läser: Kandidatprogram i Geovetenskap - år 1

Varför valde du den här utbildningen?
- Jag är uppvuxen i en familj av grottforskare, så från det att jag kunde gå var jag omringad av människor med ett brinnande intresse både för geologi och hur jorden egentligen fungerar. Det föll sig ganska naturligt att jag också skulle bli en sådan person. När jag sen upptäckte den här utbildningen, var jag såld direkt.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
- Definitivt! Trots att jag bara gått utbildningen i två månader har vi redan varit på två exkursioner, lärt oss identifiera en mängd olika mineral, bergarter och fossil, lärt oss om hur vulkaner fungerar och en massa annat kul. Min bokhylla pryds redan av en hel hög intressanta stenar som jag samlat på mig.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
- Exkursionerna har varit klart roligast. Att få vara ute i fält och titta på de saker som vi lärt oss om i teorin är väldigt roligt, plus att man förstår mycket mer när man får testa på det själv. Även alla våra praktiska övningar som inte är i fält har varit väldigt bra. Att titta på olika mineral, fossil och bergarter och med sina egna ögon och med hjälp av händer och verktyg lära sig identifiera dem är otroligt roligt.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
- Första tiden var helt fantastisk! Geovetarna har mottagning tillsammans med biologerna och min mottagning var jätterolig. Jag var i den bästa gruppen och lärde känna en massa nya människor (både geovetare och biologer) genom det. Våra faddrar (äldre studenter) tog väldigt bra hand om oss och hjälpte till att introducera oss till studentlivet. Min strategi var att vara med på ALLT i början, så att man kom in i gemenskapen och lärde sig vilka saker man tycker är roliga. När man sen började med föreläsningar osv kände man sig inte så ny längre, utan det kändes som man varit här i flera år och då gick det fort att lära känna fler.

Vad har varit mest utmanande?
- Universitetet är väldigt annorlunda från gymnasiet och den omställningen kan vara ganska utmanande, särskilt inför första tentan. Men går man på sina föreläsningar och pluggar det man ska så är det inga problem. Nu har vi dessutom precis gått över till zoom-undervisning, på grund av pandemin, och det har varit lite svårt att komma in i. Man blir ganska isolerad och eftersom våra första veckor var på campus, så vet man ju vad det är man går miste om.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
- Sammanhållningen är väldigt bra hos oss på geo och personligen tror jag det är eftersom vi är ett relativt litet program. Vi har väldigt roligt tillsammans både inom kursen, men även med de äldre studenterna på programmet.

Är det något område inom geovetenskapen som intresserar dig särskilt mycket?
- Just nu är jag mest intresserad av geologin, men alla ämnen vi hittills har hållit på med har varit roliga, så det blir spännande att se om det i slutet av kandidaten fortfarande är geologi som är mitt huvudintresse.

Hur ser de internationella möjligheterna ut på ditt program?
- Jag har haft en relativt internationell uppväxt, kan man säga, både eftersom jag är halv-britt och har halva min släkt utomlands, men även eftersom min mamma arbetat som internationell handläggare och jag genom henne kommit i kontakt med människor från hela världen. Därför är det väldigt viktigt för mig att internationella möjligheter erbjuds. Både institutionen och universitetet som helhet har en mängd olika avtal med andra universitet utanför Sverige, så möjligheterna att exempelvis studera utomlands är väldigt bra. Det var en av de många saker som lockade mig till programmet.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
- Studentlivet! Uppsala är verkligen en studentstad och det finns så otroligt mycket kul saker att göra och människor att umgås med, vad man än kan ha för intresse.

Vad är ditt mål med utbildningen?
- Jag har inte riktigt listat ut vad jag vill göra än, men en av de saker som är bra med programmet är att utbildningen är väldigt bred och ger väldigt många möjligheter, så jag har tid på mig att komma underfund med vad jag vill göra.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
- Flogsta låghus
Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?

- Nu har jag inte hunnit testa på så många traditioner än, men personligen älskar jag Ovveonsdag (ovve= studentoverall, även kallad ovve).
Vad hoppas du att du gör om 5 år?
- Om 5 år hoppas jag att jag listat ut vad jag vill göra.

Läs mer om geovetarprogrammet med ingång för samhällsvetare.

Läs mer om geovetarprogrammet med ingång för naturvetare.

Senast uppdaterad: 2021-01-19