Hela samhället bygger på geovetenskap

Josefin Kynde Hämberg
Josefin Kynde Hämberg rekommenderar ett par ordentliga kängor för alla exkursioner. 

Vad gjorde du innan du började studera?
- Jag började studera på universitetet direkt efter gymnasiet.

Vad är skillnaden mellan att läsa på gymnasiet och universitetet?
- Den största skillnaden tycker jag är studietekniken och hastigheten på kurserna. På universitetet ligger mer av ansvaret på en själv, provtillfällena är färre och därmed blir tentorna mer omfattande och sen så är studietakten mycket snabbare.

Vad lockade dig att studera geovetenskap?
- Jag valde geovetenskap eftersom det finns en så stark koppling till miljö och hållbar utveckling.

Programmet är brett och omfattar många olika ämnen. Hur ser utbildningen ut? Vad gör ni?
- Utbildningen är för det mesta teoretisk men mdet finns många inslag av exkursioner, labbar och praktiska moment. Det första man gör i programmet är att introduceras till ämnet geovetenskap, därefter läser man matte på våren. Jag läser år två och där bygger man vidare på sina geovetenskapskunskaper och sedan består vårterminen av kemikurser. Det är extra bra att man kan byta ut kurser och anpassa sitt kandidatprogram efter sådant man själv tycker är extra intressant.

Vad ska jag vara intresserad av om jag ska läsa geovetenskap? Måste jag vara bra på matte?
- Ska du läsa geovetenskap behöver du ha ett intresse för jorden; vilja veta hur jorden fungerar och är uppbyggd. Att vara bra på matte är inget krav men det kanske underlättar om du har ett visst intresse för det. Matte ingår i många kurser och en hel del kemi som vi läser i årskurs två. Sedan så finns det också praktiska moment i princip alla kurser vi läser så det behöver du vara inställd på; det är en bllandnign av teori och praktik. 

Vad uppskattar du mest med institutionen?
- Jag tycker om att institutionen planerar in många exkursioner, en del också med övernattningar. Det finns också en väldigt fin mineral- och bergartsamling som är öppen för alla studenter.

Hur är studentlivet i Uppsala?
- Uppsala är verkligen en bra studentstad! Det finns hur mycket som helst att engagera sig i; olika sektioner, nationer, föreningar osv. 

Vad har du för mål efter utbildningen? Vad vill du jobba med?
- Jag har inte bestämt mig för vilket område jag vill fördjupa mig inom efter utbildningen. Eventuellt blir det något inom geokemi eller GIS.

Har du några tips till den som funderar på att läsa geovetarprogrammet?
Mitt bästa tips är att införskaffa du ska skaffa dig ett par bra kängor som du kan ha under alla exkursioner. Sen är det bra att kombinera det med en bekväm ryggsäck som du kan använda både för alla kommande dagar på institutionen men också ute i fält.

Kommer från: Borås
Favoritämnen i skolan: Jag gillade matematik, kemi och biologi.
Tycker om Uppsala: Jag tycker Uppsala är en underbart fin stad med mycket liv. Det regnar mycket mindre här än där jag kommer ifrån och det finns massor av mysiga caféer, många biografer, events med mera. Sen tycker jag det är så fint på sommaren med Fyrisån som rinner igenom staden. 
På fritiden: På fritiden håller jag gärna på med kreativa saker som att baka och måla.
Dold talang: Ojdå, hmm svårt. Det får väl vara bakningen då!

Läs mer om geovetargprogrammet med ingång för samhällsvetare.

Läs mer om geovetarprogrammet med ingång för naturvetare.

Senast uppdaterad: 2021-01-19