Jag har alltid haft ett starkt intresse för vår planet

Sabine Rousku

Namn: Sabine Rousku
Från: Haninge
Läser: Kandidatprogram i geovetenskap

Varför valde du den här utbildningen?
– Efter gymnasiet visste jag att jag ville studera vidare inom ett naturorienterande ämne som rörde miljön, klimatet och jorden. Detta för att jag alltid haft ett starkt intresse för vår planet och hur vi förvaltar den och dess resurser. Jag hittade då en kurs på Uppsala universitet, kallad Planeten Jorden. Den här kursen beskriver i princip hela kandidatprogrammet i geovetenskap ämnesmässigt, mer eller mindre. Kursen innehöll allt man kunde önska sig om vår planet, precis som ur en naturdokumentär med David Attenborough. Så ni kan ju tänka er att jag föll pladask för kursen och ville gå utbildningen. Därefter hoppade jag in på kandidatprogrammet i geovetenskap.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Utbildningen är väldigt bred och innefattar många olika ämnen som till exempel geologi, hydrologi, paleontologi, klimat och miljö. Programmets mångsidighet och innehåll gjorde att mina tidiga förväntningar verkligen gick i uppfyllelse. Dessutom är Geocentrum en skön och avslappnande plats för både plugg och festligheter.

Vad har varit roligast och mest intressant på utbildningen hittills?
– Det roligaste med utbildningen har varit alla fältmoment det vill säga alla exkursioner och fältarbeten som ofta ingår i de kurser som erbjuds inom programmet. Dessa moment gör att man får en mer praktisk tillämpning av de teoretiska kunskaperna som man skaffar sig.

Hur var första tiden, hur lärde du känna nya människor?
– Kandidatprogrammet i geovetenskap, har likt många andra utbildningar vid Uppsala universitet, en ”insparkning” (även kallad mottagning) där alla nya studenter får träffa varandra samt personer från tidigare årskurser under två veckor. Dessa två veckor är fyllda med aktiviteter för att få nya studenter att bekanta sig med Uppsala universitet och dess studenttraditioner. Det är allt från inskrivning på nation till tema-gasquer.

– För mig var det mottagningen samt att vi åkte iväg på exkursion till Estland två månader efter kursstart som gjorde att jag lättare kunde lära känna nya människor.

Vad har varit mest utmanande
– Det finns alltid någon enstaka kurs som inte är fullt lika intressant som andra och då kan det stundtals vara tufft att motivera sig själv till att plugga. Då får man kämpa lite med självdisciplinen.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
– Den har varit ganska bra tack vare alla exkursioner och fältarbeten där vi fått resa mycket tillsammans och inte riktigt ”kunnat” undvika varandra.

Är det något område inom geovetenskapen som intresserar dig särskilt mycket?
– Ja, utbildningen har verkligen fått mig att öppna upp ögonen för ämnet geologi och därför planerar jag nu att gå ett masterprogram inom ämnet.

Hur ser de internationella möjligheterna ut på ditt program?
– Institutionen för geovetenskaper samarbetar med många andra universitet utanför Sverige som också erbjuder geovetenskapliga kurser, vilket gör att man får goda möjligheter till utbytesstudier som kan vara relevanta för programmet. Det finns även utbytesstipendium som man kan söka för att underlätta sina utlandsstudier ekonomiskt. Om man inte vill studera utomlands, finns det också nästan en garanti att du kommer stöta på utbytesstudenter från andra delar av världen i olika kurser under programmets gång i Sverige, vilket är superkul.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Studentlivet garanterat!

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Bygga en kunskapsgrund inom det område jag i framtiden vill arbeta med och för att kunna fortsätta mina studier med ett geovetenskapligt masterprogram.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Hågadalen

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Mottagningen/insparken och umgås med vännerna på nationer.

Vad hoppas du att du gör om 5 år?
– Förhoppningsvis läst klart ett masterprogram i geovetenskap, vilket kanske banat väg för en vidare forskningskarriär.

Läs mer om geovetargprogrammet med ingång för samhällsvetare.

Läs mer om geovetarprogrammet med ingång för naturvetare.

Senast uppdaterad: 2021-01-19